изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-14 @ 07:26 EET
ПРЕДСТАВЯТ КНИГАТА НА ЕДВАРД ЖАМГОЧЯН „АРМЕНЦИТЕ ОТ НЯКОГАШНИЯ БАЗАРДЖИК”    
Култура Утре от 17.30 часа в огледална зала „Нели Божкова” ще бъде представена книгата на Едвард Жамгочян „Арменците от някогашния Базарджик”. Събитието е посветено на 100-годишнината от арменския геноцид.

Идеята за издаването на тази книга на български език възникна през есента на 2012 г. Следваха разговори за авторски права, спонсори и преводач. Най-важният момент бе установяването на контакт с издателство „Арарат”–Букурещ (издатели на румънския вариант през 2011 г. и носители на правата). Инициирахме разговори с Едвард Жамгочян – автор на книгата. След тяхното съгласие се даде ход на превода на изследването от добричкия преподавател Константин Караиванов. През месец ноември 2013 г. посетихме издателството в Букурещ, където бе предаден преводът и бе проведена среща с ръководството и техническите лица. Следваха многобройни корекции и избор на снимки от днешния ден на арменската общност в Добрич. И така стигнахме до месец юли 2014 г., когато получихме два екземпляра от книгата за последни корекции. Пълният тираж бе отпечатан през месец август 2014 г.
Авторът Едвард Жамгочян е известен сред румънската общественост със своите творби на арменска тематика. За съжаление, знаем твърде малко за този сънародник, който очевидно не желае да се шуми около неговото име. Роден е в Букурещ, а от 70-те години на миналия век живее в Ню Йорк. Продължава да пише и в днешно време – предимно статии за арменската преса в диаспората.
Не по-малко интересна е и личността на „съавтора” на книгата – добричлията Дикран Тавитян. Именно поради неговите настоявания, в резултат на неговото непрекъснато търсене на информация за миналото и настоящето на Добрич става възможно издаването на тази монография, посветена на арменската колония в Базарджик/ Добрич. Роден през 1912 г., той завършва местното арменско училище, а след това учи в румънска гимназия. Още 15-годишен се насочва към бижутерския занаят, който практикува цял живот. След 1940 год. пребивава в Меджидия и Констанца, а през 1970 год. емигрира в САЩ. В младежките си години е активен участник в спортните мероприятия и театралния състав на арменската общност. В САЩ неговата страст към арменската история и култура го подтиква към създаването на богата библиотека и тематична видеотека.
Книгата започва със справка за българо-арменските исторически връзки през вековете и кратка история на Добрич. Следва разделът, разкриващ възникването и развитието на арменската колония в града, както и кратки бележки за някои съседни такива.
Основната глава на изследването е посветена на арменската църква „Свети Ованес Евангелист” в град Добрич. И това не е случайно – във всички диаспорни общности църквата представлява най-важната институция, ядрото, центърът, около който се разгръща дейността на общността. Трябва да се отбележи, че през настоящата година нашата църква отбелязва своята 180-годишнина.
На другата важна институция в живота на арменеца е посветена следващата глава от книгата, а именно местното арменско училище ”Вартан Мамигонян”. Заслужава да се отбележи, че първите известни сведения за него са от учебната 1846–1847 год.
Следващите глави са посветени на арменските национални партии и организации, социалните, културни и спортни организации, както и на арменците от Балчик.
Книгата е изпълнена със събития и факти, богато илюстрирана с много карти и снимки, някои от които с над 100-годишна давност. Трябва да се отбележи също така, че авторът е използвал много материали и от румънските архиви.
Прочитайки тази монография, ще открием образите на множество достойни членове на общността, които са допринесли за развитието и процъфтяването на нашия добруджански край, като се започне от хората на изкуството, архитекти, адвокати, инженери, занаятчии и се стигне до обикновените труженици.

Оник Гюлиян - председател на сдружение „Арменска общност” в град Добрич
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ КНИГАТА НА ЕДВАРД ЖАМГОЧЯН „АРМЕНЦИТЕ ОТ НЯКОГАШНИЯ БАЗАРДЖИК” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.31 секунди