изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-04-25 @ 11:59 EEST
ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРОТИВ НОВОТО ГОЛФ СЕЛИЩЕ    
ЕкологияЕкспертите, съставители на доклада за оценка на въздействието върху околната среда относно изграждане на ваканционно селище с голф игрище в местността Момчил край Балчик, са дали девет отговора по внесени становища и възражения от неправителствени организации, съобщи Радио Варна. Припомняме, че на 18 януари се проведе обществено обсъждане на доклада.

 Според законовите срокове през месец март т.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна трябва да се произнесе може ли мащабното инвестиционно намерение да се осъществи в защитената зона „Балчик”.
Инициативен комитет „За чиста България” възразява срещу проекта, защото предвижда застрояване на над 1400 декара в зоната за опазване на дивите птици от мрежата "Натура 2000". Мотивите са, че според информацията от инвеститора 30% от територията ще бъде застроена със сгради, залага се хеликоптерна площадка, улична инфраструктура, винарна, голф игрище, алейна мрежа и водни площи, озеленяване с дървесна растителност. 58% от естествените местообитания понто-сарматски степи ще бъдат коренно и необратимо променени и на практика унищожени, твърдят природозащитниците. Ако проектът бъде одобрен, ще бъде нарушен Законът за биологичното разнообразие, тъй като ще нанесе значителни щети върху птиците и техните местообитания, посочват още от природозащитния комитет.
В подобен контекст възражения внасят още Сдружение за дивата природа Балкани, по най-много точки – Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците, като последните са категорични: „Изготвянето на обективна и пълна оценка за съвместимост би доказала недопустимостта на инвестиционното предложение”. Отговорът на експертите, съставили доклада, не приема твърдението като неподкрепено с доказателства. Смятат, че е допустимо и реализуемо при спазване на ограничителните мерки, свързани с околната среда и биоразнообразието.
Предимно в подкрепа на инвестицията, с някои препоръки, са становищата на коалиции „За да останат хора в България”, „Природата за хората и регионите”, Български център по устойчивост и екологичен инженеринг.
 НДТ


 


Сходни връзки

ПРИРОДОЗАЩИТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРОТИВ НОВОТО ГОЛФ СЕЛИЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди