изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-07-23 @ 12:32 EEST
КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ“ ДАРЯВА НА ДЕЦАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДАТ УСМИХНАТИ И КРЕАТИВНИ    
Интервюта Преди две години Маринела Василева и Диляна Йовева поставят началото на един от най-успешните детски клубове в Добрич – клуб „Приятели“. Тази седмица те отпразнуваха със своите възпитаниците втория рожден ден на клуба. Това бе повод за нашия разговор:Маринела Василева Пенчева е омъжена с две деца. Работи като педагог от 11 години. Завършила е ВТУ със специалност – Социални дейности, Предучилищна и начална училищна педагогика – магистърска степен. През тази година е завършила обучение по програма „Монтесори“. В момента специализира Логопедия към ДИКПО – гр.Варна.

Диляна Георгиева Йовева е омъжена, с едно дете.  Има 10 години професионален опит в областта на образованието. Завършила е Предучилищна педагогика, степен магистър, към ШУ „Константин Преславски“ – гр. Шумен. В момента специализира Логопедия към ДИКПО – гр.Варна.

-      Навършиха се две години от създаването на клуб "Приятели". Бихте ли върнали "лентата назад" и да споделите как  се зароди идеята за създаването на клуба? Какво Ви провокира? -      Идеята за нещо такова във всяка една от нас се е зародила преди много години. Посещенията в детски градини от европейски страни ни запалиха и провокираха да създадем нещо подобно, където можем по различен начин да общуваме и работим с децата. Според нас, така отговаряме на развиващите се тенденции в сферата на детските забавления, обучение, възпитание и общуването с децата

-      Деца на каква възраст приемате?

-      Децата са на възраст от 1 година и половина до 9 години.

-      Какви форми на занимания предлагате? Те само с учебния процес ли са свързани?

-      Формите на занимания които предлагаме са много и различни:

·        Летен клуб за деца от 4 до 9 год., където децата се забавляват, учат , играят, спортуват, пеят и танцуват. Посещават различни забележителности в областта и града ни.

·        Почасово гледане на деца - тази дейност е в помощ на работещите и заети родители.

·        Малки художници -  тук децата развиват своите фантазии , чрез различни техники в изобразителното изкуство и попадат в царството на цветовете.

·        Английски за малчугани - по забавен и интересен начин, чрез различни игри и забавления, децата получават  начални знания по английски език.

·        Руски език - с песни и игри децата се запознават с богатството на руския език.

·        Детски работилнички - децата се докосват до различни видове материали, с които изработват изделия, според празниците и сезоните. Така те развиват фината си моторика, творчество и естетически вкус.

·        Детска зумба - насърчаваме децата да развиват здравословен начин на живот и да приемат физическите упражнения като естествена част от ежедневието си.

·        Занималня за деца от първи до четвърти клас - подготовка и самоподготовка на учебния материал.

·        Анимиране на детски партита - забавления, игри , песни и танци в най-специалните и празнични дни на всяко дете.

От новата учебна година ще предлагаме и нови форми:

·        Занимания „Монтесори“, където детето преживява свободата на волята и  избира собствените си дейности.

·        Музикална академия за най- малките - школа по пиано и вокална група „Приятели“

·        Логопед - обследване, диагностика и корекция на различни езикови и говорни нарушения.

-      Работите едновременно с деца на различна възраст. Как успявате да правите така, че да е интересно както на най-малките, така и на по-големите?

-      Най-вероятно, това е нашата тайна, която е частица от нас самите, защото не е възможно да предадеш нещо, което не притежаваш. Затова първо човек трябва да открие удоволствието от работата за себе си, за да може да я предаде на останалите. Успехът ни се дължи на способността ни първи да улавяме пулса на времето.


-      Кое отличава клуб "Приятели" от другите подобни клубове?

-      Името на самия клуб дава отговор на този въпрос. Най-точен отговор бихте получили от нашите малки приятели и техните родители.

-      Какво Ви провокира да предлагате постоянно нови и различни забавления на децата?

-      Най-големи провокатори са децата, те са вдъхновители на нашите идеи. През тези две години успяваме да отговорим подходящо на детските желания, като даряваме на децата възможност да бъдат усмихнати и креативни.

-      Какви са родителите на децата, които посещават клуб „Приятели“ - предимно работещи, заети през по-голямата част от деня или ....?

-      Нашите родители са, както работещи, така и не толкова заети хора, но те са хора, ангажирани за развитието на своите деца. Те искат да имат социални, креативни, емоционални и успешни деца.

-      Коя, смятате, че е най-добрата оценка за Вашия труд?

-      Оценката за нашият труд се измерва с хиляди блестящи детски погледи и споделени усмивки!

-      Как виждате развитието на клуб ""Приятели" не след 2, а след 20 години? 

-      Нямаме време да мислим за след 20 години. Ние живеем сега с проблемите, радостите, споделянията, уменията, усмивките и благодарностите на днешните деца.

Искаме да благодарим на всички родители за тяхното доверие, за това, че ни поверяват най-скъпото, което имат.

И не на последно място искаме да благодари на нашите семейства, които ни подкрепят във всяка една дейност и във всеки труден и радостен миг са до нас.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА


 


Сходни връзки

КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ“ ДАРЯВА НА ДЕЦАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДАТ УСМИХНАТИ И КРЕАТИВНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди