изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-05-21 @ 20:14 EEST
ПРЕДЛАГАТ НАД 80% ОТ ПАРИТЕ, ГЕНЕРИРАНИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ИНСТИТУТИ, ДА СЕ ВРЪЩАТ В ТЯХ    
ЗемеделиеПромени във финансирането на Селскостопанската академия, които ще се отразят благотворно на работата на всички институти, се планират от догодина, съобщи в Добрич председателят й проф. Васил Николов. Попитан дали бъдещето на звена като Добруджанския земеделски институт ще бъде по-светло, той съобщи, че е решено да се внесат изменения при финансирането със закона за държания бюджет догодина.

Намерението е Селскостопанска академия да управлява самостоятелно своите средства, а парите, които генерират със своите разработки и труд звената й, да не се усвояват централизирано както досега, а по-голямата част (около 80-90%) да се връщат за реинвестиране и адекватно заплащане на труда. Според него за тази промяна има разбиране от страна на законодателна и изпълнителна власт и тя е нужна, за да не вегетират тези звена занапред. Васил Николов призна, че в момента заплащането на 60% от научните работници в Академията е близко до минималното за страната, което прави реализацията там непривлекателна.
 Освен това с министерството е договорено Академията да се запази като единен център за развитие на аграрната наука и иновации. Николов заяви: „Партизанщината и визията, че трябва да бъде разделена на няколко силни института, а другите да се закрият или да преминат към ВУЗ-ове, е приключила“.
 Професорът подчерта, че проблемите в ССА са липса на координация и контакт между звената, но все още системата е добре съхранена, има кадърни хора и приемственост и всичко е въпрос на организация. Има 25 института и 19 държавни предприятия, за които идеята е да се обединят в едно. Годишното държавно субсидиране е около 20 млн.лева, а приходите на институтите – 15 млн.лева. Председателят е категоричен, че земеделската наука не може да съществува без финансиране от държавата и даде за пример Франция, където годишно се наливат 800 милиона, от които 93% от бюджета. НДТ


 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ НАД 80% ОТ ПАРИТЕ, ГЕНЕРИРАНИ ОТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ИНСТИТУТИ, ДА СЕ ВРЪЩАТ В ТЯХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди