изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-22 @ 21:51 EEST
Как един английски град реши да помага на Добрич    
Интервюта Ще ви представим добродушието, което все още живее в хората. Има една мисъл, която гласи  – направи добро и го хвърли зад гърба си. Може би и тези герои са направили така, но аз искам да се знае за тях. Няма спор, че имаме нужда от повече положителни новини и статии. Чрез тези редове имаме за цел да покажем, че не всичко, което ни заобикаля е негативно и лошо. А колко хубаво е сутрин да си направиш кафе, да отвориш вестника и да прочетеш нещо хубаво. Да отпиеш глътка от горещата напитка и да си кажеш – ето, че има добри хора.

Веднъж някой ме попита  - какво те вдъхновява най-много в живота? Един от отговорите беше - когато човек прави добро на някого, от когото не може да извлече никаква полза. Трябва да се пише за хората, които правят подобни неща.  Следваща история е точно такава

Представям ви Jimmy. Той е роден в Англия през 1940 година. Първото му посещение в България е през 1989 година като турист. Оттогава насам той идва всяка година. Тук му харесва красивата природа. Смело твърди, че хората са топли. Започва да завързва приятелства. През далечната 1998 година се включва в БЧК – Добрич.

- Jimmy, разкажи ми как започна тази интересна история...

- Ние взехме приятел на име Джевдет Мехмед (Джони Аптула) от Добрич в Англия на почивка през 1998 година. Искахме да му покажем нашия град Хартлипул. А той имаше желание да види какъв беше живота при нас. Това бе първото му пътуване в чужбина. Но онова, което очарова Джони повече от гледката, културата и живота тук е елементарно. Поне в очите на повечето хора, живеещи тук, би изглеждало така.

- Какво очарова Джони толкова много?

- Това беше огромният набор от стоки и услуги, предлагани в местните супермаркети ASDA. Така озадачен от размера и разнообразието на нещата, които се продават, които лежат пред очите му. Джони учтиво попита мениджъра на магазина, дали може да има разрешение да направи снимки на това „очевидно съкровище“, защото иска да покаже на хората колко е фантастично. Не на последно място защото каза, че никой няма да му повярва за това, което е видял. Трябваше му доказателство.
Искането му бе удовлетворено. По-късно бе възприето като приказен интерес от местния вестник "The Hartlepool Mail". Медиите проявиха интерес. За тях беше новина – българин е възхитен от супермаркетите ASDA. По онова време в Добрич не е имало толкова голям супермаркет, с огромно разнообразие, отрупани рафтове и най-различни промоционални продукти. Затова Джони беше възхитен.
Това скоро се разчу и привлече интереса на хората, които живеят в района. Новината беше разкрита с удоволствие, както от телевизонните компании, така и от националната преса.
Този българин скоро се появи във всеки британски вестник и по всяка телевизия. Публичността беше брилиянтна за супермаркета. Неговото елементарно желание се превърна в голяма реклама за ASDA. Те го попитаха как могат да му се отплатят. „Бих искал 50 чифта меки обувки за сиропиталище в Овчарово край Добрич“.  Това бяха думите му. Той не поиска нещо за себе си. Единственото му желание бе да помогне на сиропиталището в Овчарово. Така започна цялата история... Тя е много дълга, но се опитвам да разкажа най-важните и интересни неща.

Изпратихме много камиони до Червения кръст в Добрич с медицински консумативи, постелки за легла, болнично обзавеждане, храна. Всичко бе изпратено от мои съграждани от Хартлипул. Заедно направихме това добро. Оттогава съм дарител. Виждаш усмивките в лицата на хората и това те зарежда.

Аз съм на 77 години, не съм се пенсионирал, имам магазинче. Когато получа бакшиши от клиентите си, аз ги събирам и дарявам за БЧК. Това ми доставя удоволствие.  – Добрич – казва Jimmy.

Последното му изказване е толкова мило. Иска ми се да го напиша няколко пъти подред. Поздравления за Jimmy, Джони Аптула и хората от град Хартлипул. Трябва да има повече хора като вас. Чрез тази статия предизвикваме всеки, който има възможност да помага на хората в нужда.

Веднъж някой ме попита  - какво те вдъхновява най-много в живота? Един от отговорите беше - когато човек прави добро на някого, от когото не може да извлече никаква полза.


Интервюто взе Златина СТЕФАНОВА

 


Сходни връзки

Как един английски град реши да помага на Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди