изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-24 @ 06:41 EEST
Козлодуй в защита на Детската клиника по кардиология    
Новини

„Да подкрепим единствената Детска кардиологична клиника в България”

Под този надслов, през м. февруари, към държавните институции бе отправено Отворено писмо от името на родителите на деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ), пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст и Асоциация „Детско сърце”, както и от всички граждани, подкрепящи инициативата „Да подкрепим единствената Детска кардиологична клиника в България”.Поводът за инициативата е рискът от затваряне на детската клиника – единствената в страната, в която годишно преминават около 10 000 пациенти и се извършват над 400 сърдечни операции и инвазивни процедури на деца от 0 до 18 г.

В Отвореното писмо се уточнява, че “многократно специалистите, работещи в НКБ сигнализират за проблемите с финансирането на клиничните пътеки по отношение на детската кардиология, липсата на медицински сестри и анестезиолози”, както и че “ако кадровите и финансовите проблеми не се разрешат, детската кардиологична и кардиохирургична помощ няма да може да работи пълноценно”.

Подкрепящите инициативата апелират към привличането и задържането на специализирани кадри в детската клиника, повишаване на заплащането и обучението на медицинските сестри, допълнително финасиране, диференциране и актуализиране на средствата за дейностите по детска кардиология, както и осигуряване на възможности за проследяване и лечение на пациентите и над 18 г. с вродени сърдечни малформации.

Във връзка с инициативата, в Козлодуй се организира подписка до сряда, 14 март /включително/, разпространена в следните места, институции, търговски вериги и обекти:

- МЦ “Дарис”;
– СУ “Св. св. Кирил и Методий”;
– Поща – колетна служба и паричен салон;
– Офис “Плюс”;
– “Анджи такси”;
– Магазин “Зорница”;
– Магазин “Корона”;
– Магазин “Девятката”;
– Магазин “Мирела”
– Магазин “Корона 2”;
– Бутик “Катя”;
– Магазин “Карина”;
– Обувен магазин “Вени”;
– “Джоркерс клуб”;
– “Зеления капан”;
– “Клуб ЗЗ”;
– Клуб “Сити”;
– “Блиц – кафе”;
– Кулинария “Зорница”;
– Пекарна “Анати” и др.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, ОТЗОВАЛИ СЕ!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! file56464539_ea9eeeb1

Снимки: Интернет


По-долу публикуваме Отвореното писмо за подкрепа:

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ –

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ –

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ДО КИРИЛ АНАНИЕВ –

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

ДО ПРОФ.Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ –

УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА,

ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА –

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ВЪВ И ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА,

ДО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ,

ДО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ,

ДО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ,

ДО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО,

ДО ДАРИК РАДИО,

ДО БИ ТИ ВИ,

ДО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ,

ДО ВЕСТНИК „ТРУД”,

ДО ВЕСТНИК „24 ЧАСА”

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Майките, бащите и близките на деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ), пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст, от Асоциация „Детско сърце” и от всички граждани, подкрепящи инициативата:

„Да подкрепим единствената Детска кардиологична клиника в България”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ОМБУДСМАН,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Ние, родителите, възрастните пациенти с ВСМ и близките на деца със сърдечни малформации се обръщаме към Вас за съдействие, да не се допусне Детската кардиологична клиника към Национална кардиологична болница да спре да функционира. Тя е единственото място в България, където се дава шанс за живот на стотиците деца, които се раждат със сложни сърдечни малформации. Клиниката приема пациенти от цялата страна, 24 часа в денонощието.

Годишно се извършват над 400 сърдечни операции и инвазивни процедури на деца от 0 до 18 г. Те биват оперирани и спасявани в клиниката, а впоследствие и проследявани през годините.

Не позволявайте да бъде закрита една необходима и успешна за страната ни дейност, защото ако се допусне това, децата със сърдечни малформации ще бъдат лишени от лечение и проследяване! Това ще постави в риск живота на много деца, при които спешните и бързи действия са животоспасяващи! В противен случай ще добавите още хиляди семейства към списъка на чакащите за одобрение към Фонда за лечение на деца в чужбина, а това би струвало на държавата много повече средства.

Това ли е грижата на държавата към нейните деца, когато раждаемостта през изминалата 2017 г. и без това удари дъното?

Многократно специалистите, работещи в НКБ сигнализират за проблемите с финансирането на клиничните пътеки по отношение на детската кардиология, липсата на медицински сестри и анестезиолози.

Ако кадровите и финансовите проблеми не се разрешат, детската кардиологична и кардиохирургична помощ няма да може да работи пълноценно.

Не позволявайте това да се случи!

Като подкрепяме професионалистите в Детската кардиологична клиника и отделението по хирургия на ВСМ, ние настояваме:

  1. Да се осигурят възможности за набиране на медицински сестри чрез повишаване на предлаганото заплащане и обучение. Държавата да се ангажира със създаване на поток за набиране на квалифицирани кадри и тяхното продължително задържане в Отделението по детска кардиология.
  1. Средствата, отпускани по клинични пътеки, да се диференцират и актуализират за дете и възрастен пациент, тъй като разходите по лечението на дете са в пъти по-големи от тези за възрастен.
  1. Държавата да се заеме с допълнително финасиране на дейностите по детска кардиология.
  1. Да се разреши на детските кардиолози да извършват проследяване и лечение на пациентите си и над 18 г. с вродени сърдечни малформации.
  1. Държавата да се заеме с изпълнението на конкретни мерки в конкретни срокове.

Уважаеми госпожи и господа, сърдечно болните ни деца се борят за живота си, ние се борим заедно с тях, а професионалистите от НКБ правят невъзможното, за да им дадат шанс да живеят.

Вие, управляващите държавата, сте нашата надежда да не допуснем закриването на единствената Детска кардиологична клиника в страната!

Децата са нашето бъдеще, НЕ ГИ ОБРИЧАЙТЕ НА ГИБЕЛ!

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 5.99 секунди