изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-22 @ 20:06 EEST
РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ В СТРАНАТА ИЗЛИЗАТ НА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ    
Здраве Днес от 12 часа служители от 20 здравни инспекции ще заявят своето недоволство от несправедливото заплащане на труда в системата, което води до напускане на квалифициран персонал. В Министерство на здравеопазването ще бъде внесена декларация, в която се казва:


„За да се компенсира 9-годишното подценяване на проблемите на заплащането на труда в Регионалните здравни инспекции, основните възнаграждения на експертните длъжности с аналитични и/или контролни функции, експертни длъжности със спомагателни функции,  технически длъжности да се повишат без забавяне от 1 май 2018 г. с не по-малко 20% или с конкретна твърда сума. Поради недостатъците на нормативната уредба в момента, която ограничава възможностите за повишение на основните заплати, това да се извърши с ПМС (Постановление на МС). Заплатите на служителите в РЗИ да се обвържат с икономически показател (средна работна заплата, минимална работна заплата и др.), за което в бюджета на РЗИ за всяка година да се предвидят средства, като се създаде механизъм за гарантиране недопускането на работещите в РЗИ системата да стъпят отново на нивото на минималната работна заплата за страната.
Настояваме също така за създаване на Класификатор на длъжностите за работещите в системата на РЗИ, за промяна на индивидуалните основни месечни заплати и начина за оценяване работата на служителите, за по-добра кадрова обезпеченост и структурни промени, които да отговарят на специфичните функции на системата, съпроводени с намаляване на ръководния състав…“
Декларацията е подписана на служители от 20 регионални здравни инспекции. Според нейния автор, старши експертът в РЗИ - Смолян Светлана Стефанова, сегашната система за заплащане не само, че не допринася за осигуряване на равно възнаграждение за еднакъв или равностоен труд, но и НЕ мотивира служителите, поради финансовите ограничения, съпровождащи нейното въвеждане и пожелателния характер на текстовете за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Настоява се за бързи и адекватни мерки за унифициране правилата за определяне заплатите на държавните служители, така че да се изкорени несправедливото определяне на трудовото възнаграждение, съществуващо към настоящия момент не само в системата на РЗИ, а и в други структури  на държавната администрация.
Настоява се също представители на РЗИ да вземат участие в работната група за обсъждане на промените в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация.
Служителите на здравните инспекции, които няма да могат да пътуват до София, ще подкрепят своите колеги със символичен протест пред инспекциите по места в обедната почивка.
Регионална здравна инспекция - Добрич, също се включва в протеста. Нейните служители ще изразят своето недоволство и ще отправят своите искания пред сградата на РЗИ -  Добрич днес от 12,00 до 12,30 часа.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.66 секунди