изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-22 @ 19:06 EEST
ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА - 23-29 АПРИЛ’2018    
ЗдравеЕвропейската имунизационна седмица е инициатива на Световната здравна организация. През 2006 г. се провежда първата Европейска имунизационна седмица.

 

Та й цел е увеличаване на имунизационния обхват, особено сред трудно достъпните групи от населението, чрез повишаване на информираността сред родители, здравни работници, медии, управляващи за значимостта на имунизациите. Фокусът на седмицата е насочен към имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и  премахването на „имунизационните джобове“, което ще спомогне за напредъка към постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, вкл. постигането на добро здраве.

Изпълнението на Националния имунизационен календар е една от най-ефикасните мерки за защита здравето на децата и за недопускане разпространението на опасни заразни болести, водещи до висока детска смъртност.

Имунизационният календар се актуализира непрекъснато, като стремежът е да се прилагат най-оптималните схеми и да се включват нови високоефективни и безопасни ваксинални продукти, в т.ч. и съвсем нови, срещу непокривани досега заразни заболявания.

През 2007 г. живата полиомиелитна ваксина е заменена с инактивирана за всички приеми на новородените и децата до 2 години, а от април 2008 г. се прилага високоефективна комбинирана четирикомпонентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен) и полиомиелит (инактивиран) на 6-годишните деца. От 2010 г. за новородените и малките деца се въвежда петкомпонентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен), полиомиелит (инактивиран) и хемофилус инфлуенце тип В, както и пневмококова ваксина. От декември 2014 г. се прилага и шесткомпонентна ваксина.

Ежегодно  МЗ  осигурява средства за закупуване на ваксини, които се предоставят на общопрактикуващите лекари за безплатно имунизиране на всички български граждани. Във всяка РЗИ функционира имунизационен кабинет, в който се извършват безплатно задължителни имунизации на подлежащите лица, независимо от техния здравноосигурителен статус. Освен това могат да се извършват и препоръчителни имунизации на лица с повишен риск от заразяване или при пътуване в чужбина.

Благодарение на дългогодишната и целенасочена политика за поддържане на високо имунизационно покритие, в България са постигнати значими резултати по отношение на много заразни заболявания - вариола, бяс, коремен тиф, дифтерия, тетанус, полиомиелит, хепатит тип В в имунизационна възраст.

Свободният избор на личен лекар изисква много лична отговорност и грижа за собственото здраве и това на децата. Безплатната профилактика с ваксини пропускат най-често лицата, които нямат избран личен лекар и често пътуващите зад граница.

България е страна с доказан опит в имунопрофилактиката, но значителната миграция на населението изисква допълнителни грижи в организиране на дейностите за повишаване и поддържане на висок имунизационен обхват сред високо рисковите групи от населението, с участието на държавните и общински институции, на медицинските специалисти,  на неправителствените организации и медиите.

Имунизациите трябва да се превърнат в рутинен и непрекъснат процес, защото само тогава ползата от тях е не само за отделния човек, предпазен от опасно заразно заболяване, а и за цялото общество.

·         Имунизацията спасява живот;

·         Правото на имунизация е право на всяко дете;

·         Ваксините предпазват хората от всички възрасти от опасни болести;

·         Епидемиите от заразни заболявания са заплаха за общественото здраве;

·         Заразните заболявания са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизациите и изкоренени;

·         Имунизациите са сред най-ефективните във финансово отношение медицински достижения, които дават сигурен и траен ефект върху здравето на децата и поколенията;

·         Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините;

·         Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!

Всеки човек заслужава да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и играе съществена роля в предпазването на другите, избирайки да се ваксинира.

Д-Р СВЕТЛА АНГЕЛОВА

Директор на Регионална здравна инспекция-Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.73 секунди