изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-25 @ 02:16 EEST
Медици и журналисти отново сложиха пръст в раната на българското здравеопазване на форум в Албена    
Здраве За 17-а поредна година курортът Албена стана център на оживена дискусия за проблемите на българското здравеопазване и най-новите постижения в родната медицина. Поредната национална среща на фондация МОСТ (Медии Общество Семейство Традиции) събра в най-зеления ни курорт лекари, журналисти и депутати, които дебатираха по темата „Организация на здравеопазването – в очакване на... златната рибка“. По традиция тук бе и талисманът на форума – актрисата Татяна Лолова.

„Имаме прекрасни лекари и лошо здравеопазване; имаме еврокомисар по цифровизацията, но още нямаме система за електронно здравеопазване; скоро ще имаме регистър на пешеходните пътеки в България, но българският онкорегистър не работи от 2012 г. и не може да се използва“ - това са само част от парадоксите в бранша, които изброи зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер при откриването на форума.

Пръст в раната на родната здравна система, която съвсем скоро няма да може да реагира в случай на биотерористична атака, сложи и проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. 

„Преди 25 години, когато станах национален консултант, 28 лаборатории на РЗИ можеха да реагират при биотерористичен акт, държавата имаше 8 вирусологични лаборатории, които имаха същия потенциал. Сега имаме само две лаборатории, в нашия Национален център, които могат да работят с причинители на опасни инфекции – антракс, бруцелоза, туларемия, чума, ебола, едра шарка. Други лаборатории в страната няма. Националният център от 8 години участва в две последователни програми на ЕС за индикация на бактериологично оръжие за защита на населението при терористичен акт. Когато м.г. тази програма приключи, трябваше нашето министерство да номинира Центъра по заразни болести да продължи работата по програмата, но поради целенасочено нехайство това не стана. Нашето здравеопазване го защитават най-малко 25 чиновници в европейските институции, ама... забравили да ни включат“, коментира проф. Кантарджиев.

За първи път във форума на МОСТ бяха дискутирани иновациите в хематологията, представени от проф. Юлиан Райнов и доц. Валерия Калева, възможностите на ендоскопската хирургия на хипофизата, за които разказа д-р Асен Хаджиянев, а сред акцентите бяха персонализираната и прецизната медицина, които заемат все по-голямо място в диагностиката и лечението на различни редки заболявания.

Националната среща, която се организира в Албена за 17-и път по идея на председателя на фондация МОСТ Юлия Пискулийска и проф. Иво Кременски, бе осъществена със съдействието на Глаксомитклайн, Новатрис, Санофи, Пфайзер, Байер, Елта-90, ТП Евофарма, Мерк, Очни болници „Луксор – д-р Таксов“, ваканционно селище „Албена“, МДЦ „Медива“ и Роза импекс.  https://brat-bg.com

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди