изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-24 @ 06:59 EEST
Заседава Областната епизоотична комисия по повод птичия грип в Стефаново    
Новини Въведени са ограничителни и забранителни мерки в три- и десеткилометрова зони във връзка с констатирания случай на инфлуенца /птичи грип/ във ферма в село СтефановоДнес, 28 май 2018 г., Областният управител Красимир Кирилов свика заседание на Областната епизоотична комисия на основание Заповед № РД 11-888/25.05.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ. Поводът бе констатирано огнище на инфлуенца във ферма за пекински патици „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново, област Добрич. В хода на заседанието д-р Анелия Андонова представи хронология на действията и се набелязаха мерки за ликвидиране на огнището.

Това е втори случай на възникване на огнище в един и същ обект. В резултат на предприетите действия от служителите на ОДБХ Добрич, днес вече всички налични птици са умъртвени по хуманен начин и се пристъпва към следващата стъпка – унищожаване на фураж и дезинфекция на обекта.

На брифинг пред медиите Областният управител Красимир Кирилов отбеляза, че това е първо зареждане след проведените от ОДБХ мероприятия по ликвидиране на огнището от предния път. Той обърна внимание, че съгласно чл. 132, ал.1, т. 5 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собственикът на животновъдния обект не е спазил задължението си – да информира кмета на селото и директора на ОДБХ д-р Андонова за проблемите във фермата. Частно практикуващият ветеринарен лекар в обекта е взел проби, които е изпратил в лаборатория в Германия. Д-р Андонова е получила в четвъртък вечерта обаждане от София, като е била уведомена от свои колеги от БАБХ, че има проблем в птицефермата в Стефаново. В петък сутринта екип на ОДБХ посещава фермата и взема проба, която спешно е транспортирана до столицата. Вечерта в петък се получава потвърждение и заповед. В двата почивни дни д-р Андонова и екипът й създават организация и в рамките на двата дни унищожават всички птици – 21 406 на брой, както и 36 хил. новоизлюпени. Осигурени са екарисажни автомобили, които откарват в екарисаж в Ихтиман умъртвените птици.

Предстои да се унищожи част от фуража и да се пристъпи към пълна дезинфекция отново на обекта. Д-р Андонова отбеляза, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби. Предстои да се търси причината за новото огнище. В сила са забрана за транспортиране и търговия с птици и яйца в определените три- и десеткилометрова зони с цел недопускане разпространение на заразата.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ДОБРИЧ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди