изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-22 @ 07:09 EEST
31 май - Световен ден без тютюн: НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СПРЕШ ЦИГАРИТЕ    
Новини
По традиция, всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО/1987 г.) на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.За 2018 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от Световната здравна организация (СЗО) е „Тютюн и сърдечни заболявания“. СЗО приканва държавите- членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, включително инсулт.
Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2018 г., е да се подчертаят взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.
По данни от проведено Национално проучване на факторите на риска за здравето, на територията на страната в периода 07.10.-15.12.2014 г., по брой на пушачите България е на второ място в ЕС след Гърция. В момента на анкетирането 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. Преобладаващата част от респондентите, както в градовете, така и в селата са пропушили на 16-20-годишна възраст - 59.4% от мъжете и 56.9% от жените. Немалка част - 17.7% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.
Детското пушене продължава да бъде сериозен и приоритетен проблем на общественото здравеопазване. Актуален остава въпросът за разработване и внедряване на качествено нови подходи в профилактиката на детското пушене, насочени към предотвратяване на началната – така наречена „инициална” употреба на цигари или максимално отлагане на пропушването.
Тютюневите изделия са продукт, в който се съдържа психоактивното вещество никотин. Никотинът „закача” пушачите за цигарите и причинява ефект на наркоза в мозъка. Той е измамник, който внушава на подсъзнателно ниво, че е необходим и много важен за нас. Пушенето понижава нивата на бетакаротина, витамините D и В12, фолиевата киселина. В медицината се смята, че недостигът на витамин В12 и фолиева киселина е сред причините за рака на белите дробове. Цигарите са и сериозен оксидант, пушенето води до загуба на минерали от костите. Активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). Изключително уязвима от активното тютюнопушене е сърдечносъдовата система. Въглеродният оксид (окис) изтласква кислорода от червените кръвни клетки. В резултат на това тъканите, включително и сърцето, получават по-малко кислород. От друга страна пушенето спомага за по-лесно съсирване на кръвта и увеличава серумния холестерол. По такъв начин се улеснява възникването на сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. При мъже над 45 години повечето от сърдечните инфаркти са свързани с тютюнопушенето. Във всички възрасти рискът при пушачите е 10-15 пъти по-висок от този при непушачите. Причините за сърдечни заболявания са много: нерационално хранене, затлъстяване, повишен серумен холестерол, тютюнопушене, липса на физическа активност, високо кръвно налягане и други. Колкото повече от тях присъстват, толкова по-висок е рискът. Но най-важна и предотвратима причина е тютюнопушенето. В страните, предприели съответни действия (такива като спиране на тютюнопушенето, подобряване на мониторинга и лечение, здравно образование в училищата), показателите на смъртността спадат.
Добрата новина е, че:
Никога не е твърде късно да спреш….Дори да сте пушили по кутия цигари на ден през последните десет години, спирането
сега ще Ви помогне да живеете по-дълго и по-здравословно.
Можете да се възползвате от подкрепа в преодоляване на зависимостта, съвети и окуражаване, които са необходими за предприемането на тази трудна персонална стъпка при нас: “Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене”(ККОТ) в РЗИ – Добрич, ул. „Кирил и Методий” № 57, където ще узнаете какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, измерени с апарат Smoker lyzer.
По повод Световния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич организира провеждането през месец май на:
    Скринингова кампания за измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат (Smoker lyzer) с изнесени кабинети в средните училища, професионални гимназии, с обхващане на ученици, учителски колективи и  медицински специалисти, на територията на град Добрич, гр. Тервел, гр. Каварна, гр. Ген. Тошево, с. Стефаново, община Добричка;
    Информационна кампания „Тютюн и сърдечни заболявания“, насочена към различни възрастови и целеви групи на територията на област Добрич. Мероприятията включват: интерактивни обучения и демонстрация на пушещ макет - с ученици от начален и прогимназиален етап на основната образователна степен; демонстрация на апарат (Smoker lyzer) и обучения на тема „Тютюн и сърдечни заболявания“ - с ученици от гимназиален етап на средната образователна степен.
    С цел формиране на отрицателно поведение към тютюнопушенето за най-малките са осигурени образователни книжки „Ако животните можеха да говорят…“ и „Оцвети и помисли“; 
    Спортно мероприятие “Аз не пуша, не пуши с мен и ти!”, организирано от клуб на непушача към ОУ “П. К. Яворов” с. Стефаново, с награди за победителите, осигурени от РЗИ - Добрич.
    На 31.05.2018 г. - Световния ден без тютюнопушене, чрез медия „Добруджа“ ще се излъчват здравно-образователни филми, свързани с вредата от тютюнопушенето: „900 градуса“ – заснет със съдействието на Golpi-студио. Героите на филма са участници в клуб на непушача към СУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Ген. Тошево и „Невидимият“ – предоставен от Министерство на здравеопазването.
    Провеждане на организационно методична среща с медицински специалисти от направление Детско и училищно здравеопазване в град Добрич.

РЗИ - Добрич
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.58 секунди