изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-13 @ 00:07 EET
В „АЛБЕНА“ АД ОЧАКВАТ СПОКОЕН ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН И УТВЪРЖДАВАНЕ КАТО ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТЕН КУРОРТ    
Туризъм В събота се проведе годишното Общо отчетно-изборно събрание на „Албена“АД – най-мащабната хотелиерска компания в България.


 Печалбата на дружеството за 2017 г. възлиза на 18 037 355,41 лв., а частта от нея, оставаща след разпределянето на дивидентите, ще се отнесе като неразпределена печалба, реши още събранието на акционерите. На него бяха приети годишен доклад на Съвета на директорите за дейността на дружеството през 2017 г., годишен консолидиран доклад на Съвета на директорите и годишен доклад на одитния комитет. Акционерите делегираха права на досегашните членове на Съвета на директорите на „Албена” АД за нов петгодишен управленски мандат.

Инвестициите в дълготрайни активи на дружеството през 2017 г. възлизат на 59 016 000 лева. Инвестициите преди началото на новия туристически сезон са в размер на 23 млн. лева.

Инвестициите включват реновация на хотел „Лора“, намиращ се в парковата зона на „Акваклуб Албена“, до 4-звезден комфорт.

Завършена е реновация и на хотел „Добротица“ и промяна на името на продукта на „Калиакра маре“. Сред планираните инвестиции е и реновацията на 82 помещения в комплекс „Фламинго“ и присъединяването им към 5-звездната част на хотела.

Обновени са хотелските стаи и лоби пространства в хотелите „Лагуна Гардън“ и „Лагуна Бийч“. През тази година се разширява и „Аквапарк Аквамания“, който е част от Топ 20 на водните паркове в Европа, с което капацитетът на аквапарка ще достигне 4 хил. гости на час.


Фоайето на "Калиакра - маре"

Очакванията за 2018 г. са във ваканционно селище „Албена“ да бъде отчетен ръст на нощувките с 6% на годишна база, както и увеличение на средния приход от основни услуги на една нощувка.

През 2017 г. във ваканционно селище „Албена“ са били реализирани 137 хил. нощувки повече спрямо 2016 г., което представлява ръст от 10%. Приходите на „Албена“ за 2017 г. са в размер на 88,2 млн. лв., като нарастват с 11% спрямо предходната година.
Според изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев, стартът на сезона в курортното селище е успешен, а заетостта е по-добра от миналата година. Традиционно най-многобройни са туристите от Германия, следвани от скандинавските летовници, след които се нареждат румънци, българи, поляци и французи.

Новият тенис-центърът в Албена

За втора поредна година руските туристи в Албена намаляват, посочи Красимир Станев. Той посочи като причина за отлива им слабата турска лира в момента и силното евро, което прави почивката в Турция много изгодна за руснаците. „Отделно голяма част от руските туристи си купиха апартаменти в България, които  отдават незаконно под наем. Това е голям проблем за туризма в България и е на практика фискален проблем” – посочи изпълнителният директор на „Албена”АД.

Българска вечер в ресторанта на хотел "Калиакра"

50% от персонала, общо около 2500 души, в Албена са чужденци, главно от Украйна и Бесарабия, а от 1 юли ще започнат за пръв път работа и 50 виетнамци. И това ще се запази като тенденция и в следващите години, считат от ръководството на компелкса.  Работна ръка ще се търси от Азия, Филипините и Турция. Чужденците работят със заплащане, равно с българите
Прекаленият и неконтролируем шум в курортите е пречка за развитието на туризма, категоричен бе Красимир Станев, помолен да коментира законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов за борбата с шума. „Трябва да има някакви законови норми, които да се спазват. Навсякъде тези дейности са строго регламентирани. Не може да правиш каквото си искаш единствено от позицията на криво разбрана свобода или демокрация” – заяви Станев.
Той информира още, че Албена е избрана за европейски спортен курорт за 2019 г. Новата концепция за спорта в курортното селище акцентира върху развитието освен на  традиционните спортове като футбол, тенис, тенис на маса, но и върху плажните спортове, голфа и ездата.  Около 7% от приходите на Албена идват от спортни дейности. Планира се в следващите години този процент да нарасне до 15%, заяви още Красимир Станев.

Изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев очаква спокоен сезон.
 Дивидент в размер на 70 ст. на акция ще бъде раздаден на акционерите на „Албена” АД, реши Общото отчетно – изборно събрание на дружеството. Решението идва след двегодишна пауза, в която дивиденти не са раздавани и е съобразено с очакванията на миноритарните акционери.

НДТ/ДАРИК

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.89 секунди