изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-21 @ 09:57 EET
Архангеловден - празникът на цялото небесно войнство    
Празници
Днес, 8 ноември, е Архангеловден - празникът на цялото небесно войнство. Църквата почита седем архангели, които ни помагат чрез молитвите на светиите пред Бога. Нека на Архангеловден да се поразходим из цялата Небесна църква, която Господ е създал.Архангелите и ангелите са безплътни, но имат разум. Според заслугите им пред Бог и при тях има йерархия. Небесното "политбюро" е от седем архангели. Това са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.Най-високо е архистратегът Михаил. Името му означава “Който е като Бог”.
Той е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Като главен пълководец срещу злото стои най-близо до Бога. На 8 ноември той събира всички ангели заедно с останалите безплътни същества, помощници на Бог - серафими, херувими...

Всеки от архангелите има своя мисия, за която подсказват и техните имена. Окончанието -ил в имената им означава божественост.
Архангел Михаил е най-старшият от седемте велики архангели и стои най-близо до Бога. Той е архистратег, вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Изобразяват го с копие и стъпкал дявола. Той е много важен за нас, защото отговорността му е да ни осигури безопасност и защита от силите на злото. Св. Михаил винаги е редом до нас, отговаря на всеки наш призив, помага да разберем, че всеки от нас има мисия. Народът смята, че той превежда душите на мъртвите до ада или рая.

Михаил е главният пазител на рая и най-ревностен защитник на Божия закон. Името му на иврит означава “Кой е като Бог”. В Библията е представен “вожд на войнството Господне”. Наричан е още архангелът на първия лъч, князът на архангелите, първият сред равните.

Докато архангелите са вестителите на небето, носят Божията воля и обслужват големите области от живота ни, то ангелите са най-близо до хората и се смята, че могат да общуват с нас мисловно.

Още от самата ни поява на белия свят те ни придружават през целия ни живот като духовни помощници и наставници и ни предпазват от беди и зли влияния. Неслучайно вярващите християни *започват и завършват* *деня си с молитва* *към ангела хранител * и небесен закрилник да ги насочва към добри дела и защитава от внезапнизлополуки. А когато настъпи последният час от земния път на душата, самият архангел Михаил слиза да я отдели от тялото.
Той е нашият Божествен лекар - най-добрият лекар, на когото можете да се доверите. Името му на еврейски означава Господ изцелява. Могъщ лечител на физическите болести, на емоционални “сривове” и неразположения и дори помага при духовните проблеми. Затова го наричат пазител на човечеството. Той напътства и помага на лекарите и лечителите. Ако страдате от заболяване, помолете архангел Рафаил да ви излекува. Ако ви предстои операция, помолете го да напътства хирурзите. Или да излекува детето ви.


Ангелите са първото Божие творение, армията небесни сили, ръководени от архангелите. Те стоят пред престола на Господа. Те са Неговите небесни пратеници и вестители (на гр. “ангелос” - пратеник на Бога), пред които той открива волята си, а те я изпълняват и просвещават останалите.

Ангелът е нашият пръв закрилник. Той е дипломатът, чрез който човек общува с Бог. Ангелите са посредници между “горния” и “долния” свят и Бог ги изпраща за нашето спасение.

Българската православна църква отбелязва празника на свети Архангел Михаил - Архангеловден. Във всички епархии по този повод се отслужва празнична Света литургия, а  той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е и един от светците, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. По тази причина той бива възприеман от хората като ангел на смъртта.
В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.
Освен това според вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит). Архангел Михаил е най-добрият приятел на Бога. Библята доказва, че Михаил е името, с което е наричан Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, а още и военначалник предводител на верни ангели. И може би Исус Христос е самият Архангел Михаил - Исус е на земята, а Архангел Михаил - на небето.
Това е и името на осем византийски императори. Денят на свети Архангел Михаил е 8 ноември. Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове, изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Смята се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.
Денят на свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден, есенен празник на Българската православна църква.
На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница — една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.


На този ден черпят Ангел, Алина, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Руслан, Серафим.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.67 секунди