изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-11-19 @ 23:52 EET
АЛБАНСКАТА "БАЛИ КОМБАТАР" ПОЕ ЕТНИЧЕСКА САМОРАЗПРАВИЯ СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ В МАКЕДОНИЯ    
По света Албанското движение “Бали комбтар” изгражда свои структури в Македония, съобщиха за Агенция “Фокус” източници от македонското МВР.


В района на Кичево, Дебър и Струга в продължение на няколко дни са били разпръснати хиляди позиви, подписани от Генералния щаб на “Бали комбтар”.
В позивите се апелира към албанското население и полицаите етнически албанци “да свалят униформите на славомакедонците и да решат албанския проблем веднъж завинаги”.
Според кореспондента на Агенция “Фокус” в Скопие четирима косовски албанци са новите регионални координатори, отговарящи за създаването на структури на движението “Бали комбтар”. Според македонската полиция Садик Риза, Джевад Тахири, Хоти Бесе и Наим Геци са пристигнали в Македония от Косово, за да изграждат местни структури на “Бали комбтар” в албанските райони на Западна Македония и да пропагандират идеите за всеалбанско движение.
Най-голяма подкрепа идеите на “Бали комбтар” получават в Тетовско, Дебърско, Струшко и Кичевско. Интерес към новосъздадените структури проявяват Съюза на репресираните албанци по политически причини по времето на Югославия, Съюза на политическите затворници, както и голяма част от безработните младежи.
Политически анализатори в Скопие предричат участие на “Бали комбтар” в следващите парламентарни избори и не изключват възможността движението да изиграе ролята на ДПА от 1998 г. и на ДСИ от 2002 г., когато новосъздадените албански партии събраха гласовете на недоволните албански гласоподаватели.
“Не е изключена възможността позивите в албанските райони да са работа на македонската тайна полиция”, заяви за Агенция “Фокус” депутат от албанските политически партии, който не пожела да бъде цитиран.
“Някой цели нагнетяване на допълнително напрежение в опасния и без това момент на приемане на законите за децентрализация”, допълни той и припомни позивите на български език, призоваващи да се гласува за ВМРО-ДПМНЕ през ноември 1990 г., които трябваше да компрометират опозиционната партия като пробългарска. Тогава следите на отпечатването на “българските позиви” отведоха към реформираните комунисти от СДСМ.

Агенция “Фокус” припомня:
В Македония се очаква да бъде регистрирано движението “Бали комбтар” Balli Kombеtar /Балистки фронт /. Според вестника на албански език “Флака” “Бали комбтар” вече действа организирано на територията на Косово, след проведена конференция в Призрен в началото на юни.
Balli Kombеtar съществува и в Албания, като крайно дясна и радикална партия.
Създаването на движение Balli Kombеtar в Македония, е предшествано от научна конференция на историци в Гостивар на тема “Истината за балисткото движение”.
По време на конференцията албанските историци се обединиха около тезата, че движението на балистите по характер е национално и антикомунистическо.
Балисткото движение в Албания, Косово и Западна Македония възниква непосредствено след 12 август 1941 г., когато Италия на Мусолини присъединява територията на Косово.
През септември 1939 г. италианските войски окупират Албания.
Движението се нарича “Балисти” по името на майор Фулвио Балисти, един от основателите на фашисткото движение в Италия през 1918-1919 г.
В основата на движението е идеята за“Велика Албания”, а ръководството му през 1943 г. се е осъществявало от лидерите Джафер Дева и Рифат Бериша на територията на днешно Косово.
На основата на Balli Kombеtar през 1943 г. се създава елитната СС дивизия “Скендербег”.
IAF/NDT
 


Сходни връзки

АЛБАНСКАТА "БАЛИ КОМБАТАР" ПОЕ ЕТНИЧЕСКА САМОРАЗПРАВИЯ СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ В МАКЕДОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.55 секунди