изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-20 @ 06:32 EEST
НОВ БАНКОВ КРЕДИТ ОТ 1 280 000 ЛЕВА ЩЕ ТЕГЛИ ОБЩИНА ДОБРИЧ    
НовиниОбщина Добрич ще изтегли нов банков кредит от 1 280 805 лева, реши на заседанието си вчера Общинският съвет. Това се налага поради недостиг на средства, възникнал при временен касов разрив по бюджета за 2017 година. По думите на кмета Йордан Йорданов, ситуацията е породена от наложената финансова корекция по проекта за изграденото регионално депо за твърди битови отпадъци с европейски средства. Вместо да получи направени разходи, Общината трябва да възстанови на оперативната програма "Околна среда" - 2007-2013 година над 1 422 000 лева.

Местната хазна вече изплаща и заем от 1 700 000 лева от фонд "ФЛАГ", за да се издължи на общините-партньори по проекта - Добричка и Тервел, извършили строителни работи.
Кметът обясни, че Министерството на финансите прихваща средства от целевата субсидия за капиталовата програма на Общината и от общата изравнителна субсидия по друг безлихвен заем по проекта - по реда на ДДС.
Финансовият зам.-кмет Елка Димова подчерта, че новият краткосрочен кредит ще бъде с фиксирана лихва до 2.5 на сто и ще бъде учреден залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината. По думите й, очаква се договорът с банка да бъде сключен в началото на ноември. Стана ясно, че новият заем ще даде възможност да се реализира и проектът за канализация по улиците „Вежен” и „Разлог”, за който има избран изпълнител, но удържането на средства от целевата субсидия за капиталови разходи прави невъзможно стартирането на работите.
Общинският съвет одобри на своята извънредна сесия възможността Община град Добрич да кандидатства за целево финансиране пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството с проект на стойност 8 550 000 лева за реконструкция на водопроводната мрежа в жилищния квартал „Рилци“. Стана ясно, че това е индикативна стойност на база реализирани проекти по изграждане на водопроводи по ОП "Околна среда". Стойността е определена на линеен метър изграждане на водопровод с включено възстановяване на пътната настилка. По проекта са обособени 6 етапа на работа. Първият е на стойност 950 000 лева без ДДС и именно по него Общината ще кандидатства за финансиране.
За изработка на инвестиционен проект Община град Добрич предвижда 135 000 лв. без ДДС, което представлява 1,6 % от индикативната стойност за строително-монтажни работи. Общината не разполага с изработен инвестиционен проект. Поради това трябва да се възложи и изработи такъв по част водоснабдяване във фаза работен проект за целия квартал „Рилци“. Общата дължина на водопроводната мрежа ще е около 27 км. Голямата дължина на водопроводната мрежа предполага и необходим голям финансов ресурс за реализация на проекта. Водопроводната мрежа в този квартал на Добрич е силно амортизирана. Построена е в периода 1950-1970 г. По нея има чести аварии, по-високите части на квартала целогодишно са с ниско налягане и нерядко до домакинствата не достига вода, особено през летния период. Водоснабдителната мрежа е нерегулирана, което налага обособяването на водоснабдителни зони. В момента Оператора „В и К Добрич“АД поддържа ниско налягане в системата с цел намаляване броя на авариите по мрежата. Всичко това налага неотложна реконструкция на водопроводната мрежа на квартала.
В четири общински училища ще бъдат сформирани паралелки с по-малък брой от допустимия, реши Общинският съвет. Предложенията за сформиране на такива паралелки са постъпили в общината от директорите на СУ „Любен Каравелов“ и основните училища „Христо Смирненски“, „Стефан Караджа“ и „Хан Аспарух“.
Мотивите на ръководството на СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Смирненски“ са свързани с налагащата се през последните години тенденция за намаляване броя на децата и учениците в града. Искането на ОУ „Хан Аспарух“ е на основание висока средна пълняемост в останалите паралелки, отлична материално – техническа база и високо квалифицирани кадри. Големият брой ученици в седми клас затруднява педагогическата колегия за постигане на високи резултати, което налага обособяване на две паралелки там. Мотивите на ръководството на ОУ „Стефан Караджа“ за две паралелки в пети клас е общият брой на учениците, който надвишава с 13% максималния брой на учениците в една паралелка. Искането е и за две паралелки в седми клас с по 16 ученици. Във всяка от тях се обучават по четири ученици със специални образователни потребности.
Средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдения в двете училища бюджет и допълнителни средства не са необходими. Общинските съветници одобриха сформиране в СУ „Любен Каравелов“ на една паралелка в шести клас – непрофилирана, с 16 ученика, в ОУ „Хан Аспарух“ – две паралелки в седми клас – всяка с по 16 ученика, в ОУ „Стефан Караджа“ – две паралелки в пети клас – една с 16 ученика и една с 17 ученика и две паралелки в седми клас – всяка с по 16 ученика, и в ОУ „Христо Смирненски“ – една паралелка във втори клас с 15 ученика. НДТ


 


Сходни връзки

НОВ БАНКОВ КРЕДИТ ОТ 1 280 000 ЛЕВА ЩЕ ТЕГЛИ ОБЩИНА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди