изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-15 @ 16:18 EEST
АГРОМЕТЕОРОЛОГИЯ: ЗАСТУДЯВАНЕ БЕЗ КРИТИЧНИ МИНИМАЛНИ ТЕМПЕРАТУРИ    
Земеделие След високите за сезона температури, довели до активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и някои от раноцъфтящите овощни култури, през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна, значителна в Северна България. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН за периода 09-15 февруари.


В края на първото и началото на второто десетдневие се прогнозира понижение на температурите и средноденонощни стойности под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Очакваното застудяване, без критични минимални температури, ще задържи преждевременното, нежелателно, развитие при трайните насаждения.
В Северна България се очакват валежи от сняг, образуване на снежна покривка и подобрение на условията за зимуване на есенните посеви. Тази година, въпреки безснежната зима, общото състояние на по-голямата част от зимните житни култури се оценява като добро. При пшеницата преобладава фаза братене, а при малка част от късно засетите, небратили, зимни житни култури до момента не са констатирани повреди от измръзване, пише Фермер.бг.
 Падналите валежи през първата седмица на февруари и очакваните - през следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за подхранване на есенниците с азотни минерални торове. 
През последните дни от периода условията ще позволяват провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви.
При лозовите насаждения е препоръчително провеждането на обследване за ранна диагноза на появата на болестта екскориоза (Phomopsis viticola) и своевременно изрязване и унищожаване на нападнатите от патогена леторасти, а след операциите - дезинфекциране на инструментите. Признаците на болестта се наблюдават през невегетационният период по узрелите леторасти – кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла, покрита с малки черни точки.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.16 секунди