изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-06-20 @ 05:05 EEST
НДТ, Добрич, България събитие
[ Добави събитие ][ Назад към 'Моят календар' ]

Март 2018

Погребват Гай Юлий Цезар

Кога: 2018-03-20 @ 00:00 EET - 12:00 PM EET
Тип на събитието:
Къде:
Описание: 44 пр. Хр. - По време на тържественото погребение на Гай Юлий Цезар римският консул Марк Антоний запознава римския народ със завещанието на Цезар – в него той осиновява Гай Октавий и го обявява за свой наследник.
Гай Юлий Цезар произхожда от патрицианския род на Юлиите. По време на управлението на Сула е принуден да емигрира в Мала Азия. След смъртта на Сула през 78 г. пр. Хр. Юлий Цезар се връща в Рим и се включва в политическите борби. През 60 г. пр. Хр. Цезар се съюзява с Г. Помпей и М. Крас (I триумвират). Избран е за консул през 59 г. пр. Хр. На този пост прокарва редица закони за укрепване на държавата и решаване на социалните проблеми. В интерес на републиканците намалява откупната цена на данъците с 1/3. След завършване мандата на консулството успява да получи назначение за наместник в Цизалпийска, а след това и в Нарбонска Галия. По време на галските походи през 58-51 г. пр. Хр. завоюва цяла Задалпийска Галия. Армията му достига 10 легиона. След гибелта на Крас през 53 г. пр. Хр. триумвиратът се разпада. Отношенията между Цезар и Помпей се изострят и стигат до вражда. След като разгромява войските на Помпей и неговите политически съюзници при Елерда (49 г. пр. Хр.), Фарсал (48 г. пр. Хр.), Тапс (46 г. пр. Хр.) и Мунда (45 г. пр. Хр.), Цезар застава начело на римската държава. Властта му има традиционна републиканска форма: има пълномощията на диктатор, притежава консулска власт (от 47 г. пр. Хр. - за 5 год., а от 44 г. пр. Хр. - за 10 год.); има постоянната власт на трибун (от 48 г. пр. Хр.), нравствен префект (от 46 г. пр. Хр.) и др. През 44 г. пр. Хр. получава пожизнена цензура и всички негови разпореждания са предварително одобрени от Сената и НС. Получава и външните атрибути на монархическата власт: позлатено кресло, почетна колесница, специално облекло и обувки, резиденция на Палатинския хълм. В негова чест е издигната статуя с надпис “На полубога”. Дните на победите му са обявени за обществени празници и т. н. Всичко това предизвиква силна опозиция на републикански настроените аристократи и срещу него е организиран заговор, начело с Г. Касий и М. Брут. Убит е по време на заседание в Сената. Автор е на “Записки за галската война” и “Записки за гражданската война”. Известни са сборници с речи и писма на Цезар, ред стихотворения и филологическият трактат “За аналогията”. За военната стратегията на Цезар са характерни: правилно определяне направлението на главния удар, използване на разногласията сред противника и разгром по части, осъществяване на смела стратегически маневра за последователно решаване на стратегически задачи, умело маневриране пред противника без да влиза в бой, организиране на съвместни действия на армията и флота; широко използва и усъвършенства фортификацията.
Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди