изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-10-19 @ 23:48 EEST
НДТ, Добрич, България събитие
[ Добави събитие ][ Назад към 'Моят календар' ]

Март 2018

Роден Петко Каравелов

Кога: 2018-03-24 @ 00:00 EET - 12:00 PM EET
Тип на събитието:
Къде:
Описание: 1843 - Петко Стойчев Каравелов- български държавник. Роден е в Копривщица, а гимназия завършва в Москва. Първоначално постъпва в Историко-филологическия факултет, а след това и в Юридическия факултет на Московския университет. В България се завръща заедно с руската армия през 1877 г. Назначен е за вицегубернатор на Видин, а по-късно става окръжен управител на Търново. Каравелов взема участие в работата на Учредителното събрание 1879 г., където застава на либерални позиции. Избран е за председател на Първото ОНС. Дълги години участва активно в политическия живот на страната и заема отговорни държавни постове като министър на финансите, министър-председател, министър на финансите, управляващ Министерството на правосъдието. След извършването на държавния преврат 1881 г. от княз Александър I Батенберг Каравелов емигрира в Пловдив и продължава борбата за възстановяване на Търновската конституция. След премахване на режима на пълномощията се завръща в София. Като министър-председател и министър на финансите, министър на обществените строежи, пътищата и съобщенията управляващ Министерството на вътрешните работи той полага много усилия за международното признаване на Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. След детронацията на княз Александър I Батенберг е председател на временното правителство и член на Регентството. По време на управлението на Ст. Стамболов Каравелов е в опозиция и отстоява своите русофилски убеждения. След убийството на министър Хр. "Белчев е осъден на дългогодишен затвор. Освободен е след амнистия през 1894 г. Той е един от ръководителите на Либералната партия. През 1896 г. става основател и председател до края на живота си на Демократическата партия. През 1901 г. е министър-председател и министър на финансите, а след това и управляващ Министерството на народното просвещение. Под влияние на международната финансова криза и направените външни държавни заеми Каравелов си подава оставката. Една година по-късно умира.
По време на своето управление той се стреми към създаване на условия за замогване на селското население, прокарване на умерен протекционизъм, строги икономии и максимално използване на националните ресурси. Заедно с М. Дринов и К. Иречек следи за развитието и субсидирането на Българското книжовно дружество и издаването на "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина". Поставя началото на инициативата за създаване на Дружество за разпространение на полезни знания сред народа и на сп. "Библиотека "Свети Климент".

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.18 секунди