изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Albena - Oasis for holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2017-03-24 @ 04:07 EET
МАРШРУТ МЕЛНИШКОТО ВИНО – АМБРОЗИЯТА НА ТРАКИТЕ    
Забележителности Класическият образ на българското винарство векове наред е бил представян от старото мелнишко вино, добивано от местния сорт - Широката мелнишка лоза. Това вино е било показна привилегия на трапезите в замъците на венецианските дожове, испанските херцози и френските графове.
 
прочети повече (1 849 думи) Коментар
Коментари (0)
„ДВОР НА КИРИЛИЦАТА“ – МУЗЕЙ НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА    
Забележителности В първата българска столица – Плиска се намира уникален по рода си културно-исторически комплекс, наречен „Дворът на кирилицата“. Високите над 2 м кирилски букви са изработени в Армения от 12 арменски скулптори, ръководени от народния майстор Рубен Налбандян и са транспортирани до България с 2 камиона. Естественият керемиден цвят на пясъчника туф, от който са направени скулптурите, излъчва топлотата и силата на арменската земя. Шест от буквите изписват името на първата българска столица ПЛИСКА. Останалите са разположени свободно върху затревената площ, без да следват азбучния ред. Защото всяка има своето послание с изображенията и орнаментиката си.
 
прочети повече (846 думи) Коментар
Коментари (0)
ВЕЛИЧЕСТВЕНИЯТ МАНАСТИР "СВЯТО РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО"    
Забележителности Недалеко край село Александровка – Болградски район, изникнал буквално сред нищото, сред безкрайните бесарабски поля, в пустоща, далеч от човешката суета се издига величествено манастир, пристан на спасението, остров на истината православна вяра и благочестие. Тук звучат слова, възхваляващи бога творец и божията майка, тук се чуват молитвите в защита на всички християни в страната и по света. Тази света обител се нарича „Свято Рождество Богородично”.
 
прочети повече (480 думи) Коментар
Коментари (0)
ЗЛАТОТО ОТ НАГ СЕНТ - МИКЛОШ ВДЪХНОВЯВА ЙОХАН ЩРАУС    
Забележителности Необикновена история има и древното българско съкровище от Наг Сент-Миклош. То е открито на 3 юли 1799 г. край едноименното банатско село, което тогава е в Австрийската империя,а днес е в Румъния. Двамата братя градинари Христо и Кирил Накови, копаейки нивата си на дълбочина 50-60 см, се натъкват на златен предмет. Разравят внимателно почвата и намират общо 23 съда, изработени от злато, с общо тегло 10 кг. Братята подаряват съкровището на австрийския император Йосиф Втори, за което са богато възнаградени. Владетелят им дава благородническа титла, която нарича на името на селището “Наг Сент-Миклоши”.
 
прочети повече (736 думи) Коментар
Коментари (0)
НАКИТ НА ПРИНЦЕСА В ПРЕСЛАВСКОТО СЪКРОВИЩЕ    
Забележителности Едно от малко известните, но не по-малко красиво и забулено в тайни, е Преславското съкровище. В музея във Велики Преслав може да се видят почти всички от над 170-те предмета от злато и сребро. И то, както и много от другите съкровища, е открито случайно, разказва директорът на музея Пламен Славов. През есента на 1977 г. поле на около 3 км от стария Преслав било разорано, но тогава никой нищо не забелязал. Красивите ювелирни изделия били намерени през пролетта на следващата година – 1978 г., когато жени от тогавашното ТКЗС отиват в полето, за да засадят лозе след есенната дълбока оран.
 
прочети повече (634 думи) Коментар
Коментари (0)
БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ    
Забележителности В северозападна България има много красиви места, които всеки българин трябва да посети. Едно от тях са Белоградчишките скали. Отбелязани са като природна забележителност през 1949 година и заслужено се нареждат сред 100-те национални обекта на България. През 2007 година страната ни участва в международен конкурс, обхващащ 222 държави, претендентки за новите чудеса на света. Там Белоградчишките скали, не успяват да се класират сред 28-те финалисти, но се нареждат измежду 77-те, което е голям успех и повод да се прослави отново България.
 
прочети повече (1 894 думи) Коментар
Коментари (0)
Демони пазят чудотворен извор    
Забележителности Демони пазят чудотворен извор между пернишките села Боснек и Чуйпетлово. Вечер тъмните създания с човешки фигури и глави на бик излизат, за да дебнат за грешници, дошли да търсят спасение край живата вода. Това разказаха пред „Зодиак“ местните хора, които неведнъж са били свидетели на чудесата, които стават близо до феномена. Те са категорични, че живата вода разпознава кой е грешен и не се е покаял. Когато такъв човек се изправи пред извора, той пресъхва в миг. Едва след период от време от него отново започва да блика вода.
 
прочети повече (607 думи) Коментар
Коментари (0)
БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН /ВИДЕО/    
Забележителности Благодатен, или още Свещен огън, е огън, който се запалва всяка година на Възкресение Христово в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.
 
прочети повече (156 думи) Коментар
Коментари (0)
Областта Депресията Данакил в Етиопия е "най-неземната" точка в света    
Забележителности Депресията Данакил в Етиопия е „най-неземната“ зона на Земята, твърдят учени от научната общност Europlanet, които описват най-малко три екстремни екосистеми, съществуващи там, подобни на живот на други планети, съобщава РИА Новости, цитирани от "Фокус".
 
прочети повече (176 думи) Коментар
Коментари (0)
И ДО ДНЕС ХИЛЯДИ МИНАВАТ ПО VIA DOLOROSA    
Забележителности Via Dolorosa в буквален превод от латински означава "Пътят на болката". Всъщност това е улица в стария Йерусалим, по която е минал с кръстния си товар Исус Христос към мястото на разпятието - Голгота, показва справка в Укипедия. По Via Dolorosa са девет от четиринадесетте спирки по Кръстния път на Христос.
 
прочети повече (270 думи) Коментар
Коментари (0)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2017 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0,10 секунди