изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2018-09-25 @ 21:44 EEST
ДНЕС Е ДЕНЯТ НА ДОБРИЧ    
Празници След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) е в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич.
 
прочети повече (1 091 думи) Коментар
Коментари (0)

Ден на независимостта на България    
Празници

  На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

 
прочети повече (2 384 думи) Коментар
Коментари (4)
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ РОДЕНИ НА 19 СЕПТЕМВРИ /ВИДЕО/    
Празници
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ РОДЕНИ НА 19 СЕПТЕМВРИ /ВИДЕО/


 
прочети повече (22 думи)
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 15 АВГУСТ - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА    
Празници На 15 август православната църква чества Успение на пресвета Богородица. Житието й разказва, че след възнесението на Христос, света Богородица останала да живее със светите апостоли в Йерусалим. Божията майка много тъгувала за обичания си син и често ходела на светите места, за да се моли за него. Богородица утешавала страдащите и призовавала за милосърдие към болните и нещастните, затова постоянно я следели и искали да я убият. Веднъж, молейки се, в Елеонската планина, Богородица получила известие от архангел Михаил, че наближава краят й. Тя пожелала да бъде погребана в село Гетсимания и преди да напусне този свята да види 12-те апостоли на едно място. Станало, така, както иска, само св. Тома не могъл да дойде. Затова на третия ден от нейното успение, той отишъл в пещерата, където било положено тялото й, но мястото било празно.
 
прочети повече (751 думи) Коментар
Коментари (0)
Днес честваме двоен празник! Едно от най-красивите женски имена ще почерпят    
Празници В църковния календар всеки ден е посветен на някой светия или пък само на един светия. Днешният 11 август е имен ден на едн неособено разпространено, но пък много красиво женско име. На 11 август Църквата отбелязва двоен празник - на свети дякон Е и на света мъченица Сузана (Сосана). Във време на страшното гонение при Диоклетиан живял в Сицилия св. дякон Евпъл. Той без стра служил на Господа Бога.
 
прочети повече (279 думи)
Денят на Свети Лаврентий - патрон на готвачите    
Празници Християнската църква почита паметта на свети мчк Архидякон Лаврентий - той е бил главният от седемте дякони (архидякон) в Рим по време на император Валериан (3-ти век), който преследвал християнската църква, за да присвои богатствата й. Римският управител залавя папа Сикст, увещава го да принесе жертва на боговете и да се отрече от вярата си, но той отказва.
 
прочети повече (133 думи) Коментар
Коментари (0)
Черпят прекрасни имена! Почитаме млада мъченица и седем смели християни    
Празници На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След предателство бил разкрит, че е християнин и бил посечен с меч. На 4 август почитаме и паметта на 7 безстрашни млади християни.
 
прочети повече (204 думи)
Зетьов ден е!    
Празници Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици Макавеи. Празникът е посветен на седемте братя-мъченици, майка им Соломония и учителя им Елеазар, умрели около 180 г. пр. Рождество Христово. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.
 
прочети повече (137 думи)
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ НА ДНЕШНИЯ СВЯТ ДЕН - МАРИЯ МАГДАЛЕНА /ВИДЕО/    
Празници ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ НА ДНЕШНИЯ СВЯТ ДЕН - МАРИЯ МАГДАЛЕНА
 
прочети повече (211 думи) Коментар
Коментари (0)
ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР: 20 ЮЛИ - СВЕТИ ИЛИЯ - ГОСПОДАРЯТ НА ЛЕТНИТЕ СТИХИИ    
Празници
На 20 юли всяка година християните по цял свят отдават почит на свети пророк Илия познат още като 'Гръмоделецът' или 'Гръмовник'.
Светията е един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен значим и почитан с пророк Моисей и свети Йоан Предтеча.

 
прочети повече (519 думи)
В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ИЗБИРАТ КРАЛИЦА НА ЛАВАНДУЛАТА    
Празници Трети Национален Фестивал на Лавандулата ще се проведе в Генерал  Тошево на 21 юли. Организаторите са предвидили богата програма, в която на практика има по нещо интересно за малки и големи. От 11.00 ч. на улицата пред Общината жителите и гостите на града ще могат да посетят Лавандуловия базар, в който участие са заявили  търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани.
 
прочети повече (121 думи)
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВСИЧКИ РОДЕНИ НА 18 ЮЛИ /ВИДЕОПОЗДРАВ/    
Празници
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВСИЧКИ РОДЕНИ НА 18 ЮЛИ /ВИДЕОПОЗДРАВ/

 
прочети повече (15 думи)
ДНЕС ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА    
Празници

По традиция денят на св. Марина се отбелязва като голям църковен празник. Жените на този ден спазват редица забрани, защото се смята, че светицата е покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите. Днес жените не работят с ножици, конци и въжета. Не шият с игли и не плетат с куки. Във времето назад дори на този ден не си решели косите, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, в градините и лозята.

 
прочети повече (515 думи) Коментар
Коментари (0)
На 7 юли православната църква чества Света великомъченица Неделя    
Празници На днешния ден, 7 юли, православната църква чества Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия. Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.
 
прочети повече (315 думи)
Целувки има всеки ден, но днес им е Световният ден /ВИДЕО/    
Празници
Целувката си има свой световен ден и той се чества на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година.
 
прочети повече (338 думи) Коментар
Коментари (0)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2018 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.67 секунди